Книговище
Подкрепете ни
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ
ВИЖТЕ: Новините на детски език
Деца, питайте! Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов отговаря
08.02.2022 07:00
Коментари13 PDF
Министърът на околната среда и водите е участвал в много екологични кампании като например за опазване на Черноморието и планината Пирин от застрояване
Всяко дете обича природата и обича да играе навън. Затова темата за опазването на околната среда вълнува много деца. "Вижте" имаше възможността да разговаря с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, който идва от екологичните организации. Събрахме вашите въпроси и ги зададохме на екоминистъра.


 
Вижте как отговори той на

Екатерина Байракова, 9 години:

Наистина съм щастлива, че имам възможността да задам тези въпроси на министъра на екологията, защото природата е много важна за хората, а ежедневно се замърсява!
 
Защо няма кошчета за разделно събиране на отпадъците във всички български градове, а само в някои от тях?
 
Борислав Сандов: Защото кметовете на някои от градовете не са успели да договорят това с фирмите, които притежават цветни контейнери. Българският закон казва, че трябва да има контейнери във всички градове. Може би трябва да прилагаме по-голям контрол.
 
Защо не всички заводи имат пречиствателни станции за въздуха?
 
Не всички собственици на заводи разбират колко е важно да дишаме чист въздух и не са си поставили филтри или други инсталации, които да правят въздуха чист. Могат да се поставят филтри на всички комини. Но ще е много трудно, ако трябва да се поставят на къщите. Но в един момент ще трябва и от нашите комини вкъщи да не излиза мръсен въздух. Затова е хубаво да не горим въглища и дори дърва в печките, защото те замърсяват въздуха много.
 
Защо реките не се почистват често?
 
Проблемът е, че ако не спрем да цапаме реките и да си изхвърляме отпадъците там, и всеки ден да чистим, пак ще ни е мръсно. Всичко зависи от всеки от нас. Може да събираме боклука и да го изхвърляме на обозначените за това места, дори може да вземем нечий друг отпадък. Всички искаме да ни е чисто, нали? Може да помагаме редовно на природата, като организираме с приятели почистване на своето родно място, в училището, в парка, в който най-често ходим. Но по-важно е да спрем да цапаме, а не да чистим по-често.
 
Защо когато се изсичат дървета, хората не са задължени да засадят отново?

 
Всъщност са задължени, но не всички го правят. По принцип когато човек изсече дърво, има задължение да засади ново, това важи и за фирмите. Това съществува и в закона, просто трябва да се прилага.

 

Въпроси на деца, които изпрати Силвена Байракова, председател на НЧ "Отец Паисий - 1893", Велинград

Защо има толкова стари коли?

В България все още заплатите са ниски и хората не могат да си купят нови автомобили, а предпочитат да купуват автомобилите от другите държави, които вече са използвани. Не сме достатъчно богати и това е основната причина. Ние обмисляме да дадем около 6000 евро на семейство за закупуване на електромобил. Те няма да са достатъчно, но ще накарат много хора да се замислят. Цените на тези автомобили ще стават все по-достъпни и такъв стимул може да помогне на много семейства да си купят електромобил.
 
Защо центровете на туристическите градове не са затворени за движение за автомобили?
 
Защото кметовете не са решили така. Всеки кмет на дадено населено място може да реши да затвори центъра на града за движение на автомобили. Това е една хубава практика, защото центровете на градовете трябва да са места, на които се ходи пеша, с колело, с тротинетка, със скейтборд, но да няма автомобили.
 
 

Никола Коев, 4. клас

Смятате ли, че откакто сте министър, живеето по-екологично? Дайте ни съвет за по-екологичен ден, моля!
 
Живея по същия начин почти както преди. Иска ми се да имам повече време да ходя сред природата, но за съжаление, това ми се случва по-рядко, защото имам много работа и много задачи.

За по-екологичен ден е много важно да мислим как се придвижваме към училище, дали може да ходим пеша, с градски транспорт, или организирано. Ако не може, дали не може да пътуваме със съседи или съученици до мястото, където трябва да отидем. След това е много важно да мислим за това дали изхвърляме правилно отпадъците си в цветните контейнери, да ползваме по-малко опаковки, а биологична храна да се научим да изхвърляме в компостери. Това са места, на които от всички отпадъци от храна накрая става тор и отива за цветята и дърветата.

Много е важно да не стоим нито на много студено, нито на много топло, защото не е полезно за здравето. Ако правим да ни е много топло, харчим повече енергия. Важно е да пестим водата - когато си мием зъбите, да спираме кранчето на водата; когато вземаме душ, да не е много дълго време, за да пестим вода.
 

Ален Лазаров, 9 години

Защо според Вас хората са допуснали замърсяване на природата?

Хората са допуснали замърсяване на природата, защото не са знаели колко важно е да имаме чиста околна среда, чиста природа. Може би не са научили уроците или не е имало такива уроци в училище, които да им казват, че когато природата е замърсена, страдаме всички ние, животните и хората, имаме по-лошо здраве и е по-грозно около нас. Обмисляме да има повече часове за природата в училище, както и повече извънкласни дейности, ще има много повече уроци, свързани с природата, как ние да се грижим за нея и да се ползваме от всички прекрасни неща, които тя ни дава - храната, водата, въздуха. Искаме да реализираме и друга идея - в училищата и детските градини да няма пластмасови бутилки, да няма лоши храни, всичко да бъде екологично.


Какво ще се случи, ако не се вземат необходимите мерки за опазване на природата и климата?

Бъдещето е зелено или няма да имаме бъдеще. Ако вървим със същия темп на унищожаване на природните ресурси, замърсяване на околната среда, повече парникови газове, ще предизвикаме нещо, което вече е започнало. То все още е обратимо и го наричаме шесто масово измиране на видовете. От друга страна има парников ефект, който може да доведе до значително нарастване на температурата. Това може да доведе до различни природни бедствия, които да направят живота на планетата Земя невъзможен за видове като човека.

Какво според Вас е най-важното нещо, което трябва да се направи за защита на природата и какво Вие планирате да направите? Благодаря!

Най-важното е всеки един човек да знае колко е важно да имаме по-чиста природа, как това ни прави по-здрави, по-богати, как позволява на младите хора да имат поне същите условия на живот, които ние имаме сега.
 

Виктор Петров, 3. клас, Варна

Колко квадратни метра зелени площи ми се полагат, за да бъда здрав? Живея в голям град и около мен няма зеленина. 

По закон на всеки от нас се полагат 7 кв. метра. В градовете работят подробни устройствени планове, които казват, че около всеки блок трябва да има 40% озеленяване, което е тревна площ и дървета.
 

Ния Бодакова, 4. клас:

Как можем да направим така, че хората да не изхвърлят боклуците си навсякъде, да им пука за природата и България да е по-чиста?

Борислав Сандов: За да не изхвърлят боклуци навсякъде, хората трябва да знаят какво са боклуците и колко вредни са те. Тогава ще им пука повече. Също така трябва да има кошчета и шарени контейнери на повече места. А най-важно е децата да учат своите родители, баби и дядовци как да си разделят отпадъците и как да ги хвърлят правилно.

 

Четвъртокласниците от клуб "Млад читател" към библиотеката на ОУ „Добри Чинтулов“, Варна

Доколко тревожен е въпросът със замърсяването на въздуха в България? 

Проблемът със замърсяването на въздуха е много тревожен. За съжаление децата са най-уязвими от това, защото техните организми не са много добре развити и когато дишат лош въздух, имат проблеми със своите бели дробове, кашлят повече или имат по-сериозни заболявания. Затова е много важно да не замърсяваме въздуха, да го пречистим, като спрем да горим всякакви неща, като почнем да мием улиците, като не паркираме в зелените площи, като ползваме по-екологичен транспорт, караме колело или ходим пеша.
 
Каква кампания бихте организирали за засаждане на повече дървета? 

Много такива кампании вече съм правил и съм участвал още преди да бъда министър. В момента имаме кампания да защитим вековните дървета и да садим много нови дървета, които не само да чистят въздуха ни, но и да дават храна за птичките, да дават възможност за пчелите да имат какво да опрашват и да е по-красиво и цветно около нас.
 
Кои видове риби са най-застрашени от замърсяването на водите на Черно море? 

Това са големите риби като например калканът и черноморската скумрия, която почти е изчезнала. Уязвими са и делфините, макар че те не са риби. Като цяло в Черно море трябва да направим така, че да е много по-чисто, за да живеят всички риби както досега. Планираме да направим Национален парк „Българско Черноморие“. Както знаете, България има вече три национални парка. Но все още много малко територии у нас са защитени. Затова ще опазим плажовете от застрояване, както и рибите в морето, като направим нов национален парк. В него освен всички красиви плажове и места около морето ще създадем нещо като детски ясли на биоразнообразието в морето.
 
Как и дали е възможно ние, децата, да помогнем за намаляването на вредните емисии? 

Като питате своите родители, баби и дядовци колко замърсява това или онова действие, всяко едно нещо - колата, с която ви возят на училище, или печката, с която се топлите. Така ще помогнете на своите родители да намалят емисиите и да потърсят отговор на тези въпроси. Задавайте въпроси и питайте!
 
Към всички въпроси учениците от клуб „Млад читател“ добавиха и желанието си да се включат в редица екокампании и да бъдат полезни в опазването на околната среда.
 
Не пропускай да решиш въпросника на Книговище Книговище
Въпросник Коментари13 PDF
Сподели в:
Назад
Знаеш отговора? Влез в Книговище!
Задължени ли са хората, които изсичат дървета, веднага да засаждат нови?
ИГРАЙ
Ти разговаряш ли с родителите си на някакви екологични теми?
от eva.p на 06.06.2022 12:16
Ние говорим за чистия въздух и дърветата.
от siana.d на 06.06.2022 12:13
понякога
от Nikol13atanasova на 04.05.2022 21:00
Да за изхвърлянето на боклуци, пазенето на всяко същество и растение .
от Ерхан на 26.02.2022 22:50
Да.
от Мия Ар. на 26.02.2022 09:51
да
от nava на 13.02.2022 20:50
Мама винаги ми говори за тези неща.
от kremena.dimitrova на 13.02.2022 13:38
Да разговарям
от Lazarov на 12.02.2022 21:41
Да, разговаряме!
от cdimitrova на 12.02.2022 07:36
да, основно за разделното изхвърляна на боклуци
от Natal на 08.02.2022 22:41
Да, обичам природата. :)
от Александър Бобойчев на 08.02.2022 22:14
Да. Аз съм скаут и ние сме засаждали дървета, почистваме природата. Събираме кенчета, за да помогнем на едно момиченце на име Рали да оздравее. 
Вкъщи събираме и изхвърляме отпадъците разделно. 
Искаш и ти да се изкажеш? Влез в Книговище
Прочети още
Еманюел Макрон спечели изборите във Франция Еманюел Макрон спечели изборите във Франция
Три зелени идеи, измислени от деца Три зелени идеи, измислени от деца
За насилието не трябва да се мълчи За насилието не трябва да се мълчи
Кой да управлява България? Гражданите ще решават на 2 април Кой да управлява България? Гражданите ще решават на 2 април
Цензура в Русия: медиите и хората не могат да говорят свободно за войната Цензура в Русия: медиите и хората не могат да говорят свободно за войната
Вие питате - министър Атанасов отговаря Вие питате - министър Атанасов отговаря
Може ли да има опасни играчки? Може ли да има опасни играчки?
Как да станеш робоизобретател? Как да станеш робоизобретател?
Внимание, социолозите ни проучват! Внимание, социолозите ни проучват!
Подари разходка на куче от приют! Подари разходка на куче от приют!
Благодарим ти за съобщението!
Напиши ни какво искаш да прочетеш и ще се постараем да го изпълним.
* Твоето име:
* Твоят имейл:
* Съобщение:
Изпрати
Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2024 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ