Книговище
Подкрепете ни
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ
ВИЖТЕ: Новините на детски език
X, Y, Z, „Алфа“. Какво са поколенията и по какво се различават?
08.02.2024 06:00
Коментари25 PDF
Защо говорим за това?
Поколенията са нещо като специален филтър, през който можем да видим как се променят обществата. Как изборите на хората се влияят от развитието на технологиите или големи световни събития.
“Бабооо, как не знаеш какво е TikTok? Там има много жени като теб, които показват как се прави баница или как се танцува ча-ча-ча.”

Сигурно имаш куп смешни истории с възрастните около теб, когато се опитваш да им обясниш някои неща, които за теб са най-нормални. В такива моменти може да ти се струва, че различните поколения говорят на различни езици. Но така ли е наистина?
© Миглена Папазова
Какво са поколенията

Счита се, че двама американски автори - Нийл Хау и Уилям Щраус - измислили теорията за поколенията. Според тях всяко поколение живее в собствена епоха, която продължава около 20-25 години и определя политическите събития, обществените и икономическите настроения в нея.

Срещу теорията им има критики. Някои се съмняват доколко тя стъпва на научни доказателства.

Но днес тя служи като инструмент за много изследователи. Поколенията са нещо като специален филтър, през който те проследяват промяната на обществата. Всяко поколение си има име и определени черти, повлияни от развитието на технологиите и други големи световни събития.

Социолозите, политолозите, икономистите, маркетолозите (хора, които помагат на бизнеси да продават продуктите си) наблюдават как катаклизми като войни или пандемии влияят на изборите, които хората правят.

Наблюдавайки поколенията, те могат да анализират как се променят разбиранията им за живота във времето. Как днешните възрастни хора са се чувствали по даден проблем, когато са били млади. Как мненията по някоя тема се различават между поколенията. Например на каква възраст да се задомят или да имат деца. Или дали вярват в Бог, или не.

Кои са поколенията

Бейби бумъри (родени между 1946 и 1964 година)

Днес са на възраст между 60 и 78 години. Може би твоите баби и дядовци са от това поколение? Наричат се бейби бумъри, защото след Втората световна война хората били оптимисти за бъдещето и имало истински бум от раждания на бебета. Те израснали с телевизията. Тя била основният начин да се информират какво се случва по света. Хм, сигурно заради това при баба винаги има включен телевизор, дори и никой да не го гледа?

Поколението X (родени между 1965 и 1980 година)

Днес те са на възраст между 44 и 59 години. Може би твоите родители попадат в тази група? Когато те били деца или тийнейджъри, се появили персоналните компютри. Допреди това компютрите били едни огромни машини, които живеели в сгради, наречени изчислителни центрове. Много малко специалисти знаели как да ги използват.

Когато поколението X пораснало, то било първото, което можело да използва персонални компютри в работата си.

Популярна играчка в тяхното детство било кубчето на Рубик. Слушали музика на уокмен и гледали филми на видеокасети. Знаеш ли какви са тези устройства? Влез в обувките на изследовател от близкото минало и разпитай възрастните около теб.

Поколението Y (родени между 1981 и 1996 година)

Днес те са на възраст между 28 и 43 години. Може би пък твоите родители са от това поколение?

Наричат ги още “милениали”. Наименованието идва от английската дума за хилядолетие. Защото най-възрастнитe хора от това поколeниe завършили училищe прeз 2000 година. Тогава започнал не само 21. вeк, ами цяло ново хилядолeтиe.

Когато били дeца, популярна играчка било колелото BMX (бе ем хикс). А когато пораснали, се появил интернет. Те първи разбрали какво е това да имаш достъп до цялата информация на света и да можеш да достигнеш до всеки човек по света за секунди.

Но когато повечето от тях станали възрастни, светът бил в световна икономическа криза. Те имали по-бавен и труден старт в кариерата от предишните поколения и това се отразило на решенията им кога да имат семейство и деца.

В България част от “милениалите” стават пълнолетни, когато нашата страна става част от Eвропейския съюз. Така те първи се възползват от възможностите да пътуват свободно, да получат достъпно висше образование в Eвропа, да работят на целия континент.

Поколението Z (родени между 1997 и 2012 година)

Днес са на възраст мeжду 12 и 27 години. Може би имаш кака или батко в тази група?

Докато хората от това поколение станат тийненджъри, се появяват социалните мрежи, смартфоните, бързият интернет навсякъде. Те променят напълно начина, по който хората се информират, забавляват или общуват.

Ако предишните поколения е трябвало да свикнат със забързаната скорост на живот заради постоянната свързаност, за хората, родени след 1996 година, това е естествено.

Например че музиката и филмите идват през стрийминг платформи. Вместо да чакаш любимия си сериал по телевизията, можеш да го гледаш когато и както ти е удобно.

Поколението „Алфа“ (родени между 2010 и 2024 година)

Днес на възраст между 0 и 14 години. Здрасти, това си ти, нали?

Когато всички деца от твоето поколение се родят, ще бъдете най-многобройното поколение в човешката история. Ще наброявате над 2 милиарда души. Най-много “алфа” човеци има в Индия, Китай и Нигерия.

Преживяхте едно трансформиращо събитие като пандемията от коронавирус още докато бяхте малки. Посещавахте виртуални детски градини и училища. Ковид превърна онлайн общуването в норма за вас.

И ви направи още по-свързани глобално. Знаеш кои теми и проблеми вълнуват твоите връстници от другия край на света. Това се дължи на платформи като TikTok, които ти показват съдържание от всякакви хора по цялата планета. Социалните мрежи на предишните поколения ги свързаха основно с мрежи от техни приятели и познати.

Докато станеш на 18, технологиите, които ще определят живота ни, ще са неща като 5G, ChatGPT, самоуправляващи се автомобили, квантови компютъри. Личните ни документи ще са с чипове, които съхраняват информация за зениците на очите ни и отпечатъците на пръстите ни. Никой крадец няма да може да излъже и да се представи за теб, дори да ти открадне паспорта.

А климатичните промени ще са световното предизвикателство, което ще окаже най-голямо влияние върху живота и изборите ни занапред. Може би тъкмо твоето поколение ще успее да спре затоплянето на Земята и да спаси разнообразието на нашата планета? Важно е да знаеш, че няма да сте сами в това. Можеш да разчиташ на знанието, опита и подкрепата на всички поколения преди теб.
Не пропускай да решиш въпросника на Книговище Книговище
Въпросник Коментари25 PDF
Сподели в:
Назад
Знаеш отговора? Влез в Книговище!
Кои са бейби бумърите?
ИГРАЙ
Според теб кое най-много отличава твоето поколение от всички поколения преди теб?
от nava на 21.04.2024 17:14

Ние получаваме повече информация и знаем да боравим с нея.

от Джамбазка321 на 08.04.2024 22:28

Според мен интернетът и технологиите ме различава от другите поколения (Х,У и Бейби Бумъри). Алфа е много "интересно" поколение за мен, зареди това което гледат. Кара ме да повърна.

от Мони2014 на 08.04.2024 13:12

Технологиите.

от NikolPetkova на 06.04.2024 11:35

Технологиите.

от berries на 03.04.2024 19:39

Технологиите, взаимоотношенията, възпитанието и интересите.

от Дени15 на 29.03.2024 20:26

Телефоните, таблетите ,интернет ,часовниците технологиите и всичко свързано с навлизането на новата ера.

от Яница Златева на 28.03.2024 15:49

технологиите


от Милена Денчева на 28.03.2024 15:49

технологиите


от Rainbow Rinchenia на 21.02.2024 17:51

Интернет

от siqnamihaleva на 12.02.2024 21:05

Интернета

от ВанесаДимитрова на 11.02.2024 21:43

Технологиите.

от Тодоракис на 11.02.2024 18:06

технологиите

от Виктория Пантилеева на 11.02.2024 16:08

Интернет и мобилните технологии

от ДарияGT11 на 09.02.2024 19:27

Интернета и устройствата.

от asofronieva на 09.02.2024 10:08

Интернет и електрическите уреди.

от TinoTheWinner на 08.02.2024 21:15

Най-много се отличаваме по това, че в нашето поколение са се развили най-много електронните джаджи и изкуствения интелект.

от mimimoneva14 на 08.02.2024 21:03

Не съм много сигурна.

от МатиУ. на 08.02.2024 20:03

Промените на света.

от d.parvanova14b на 08.02.2024 19:50

Тик Ток

от Изабел на 08.02.2024 19:45

Моето поколение расте с постоянното развитие на технологиите и изкуствения интелект.

от РадиСпас на 08.02.2024 18:45

Достапа до много информация.

Искаш и ти да се изкажеш? Влез в Книговище
Прочети още
Повелителят на изкуствения интелект: Кой е Сам Олтман Повелителят на изкуствения интелект: Кой е Сам Олтман
Какво значи „климатични пътеки“? Какво значи „климатични пътеки“?
TikTok планира 60-минутно ограничение за тийнейджъри. Защо е необходимо? И дали ще работи? TikTok планира 60-минутно ограничение за тийнейджъри. Защо е необходимо? И дали ще работи?
Вие питате - министър Денков отговаря Вие питате - министър Денков отговаря
Цензура в Русия: медиите и хората не могат да говорят свободно за войната Цензура в Русия: медиите и хората не могат да говорят свободно за войната
Защо на днешния ден светът се облича в розово? Защо на днешния ден светът се облича в розово?
Дреболия ли е вандалството? Случаят с Колизеума Дреболия ли е вандалството? Случаят с Колизеума
Мамо, а шоколадът поскъпна ли? Какво е инфлация? Мамо, а шоколадът поскъпна ли? Какво е инфлация?
Деца репортери: Какво е „компостиране“? Деца репортери: Какво е „компостиране“?
Необходим ли е голям завод за изгаряне на отпадъци в София? Необходим ли е голям завод за изгаряне на отпадъци в София?
Благодарим ти за съобщението!
Напиши ни какво искаш да прочетеш и ще се постараем да го изпълним.
* Твоето име:
* Твоят имейл:
* Съобщение:
Изпрати
Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2024 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ