Книговище
Подкрепете ни
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ
ВИЖТЕ: Новините на детски език
Вие питате - министър Денков отговаря
16.03.2022 17:33
Коментари9 PDF
Защо говорим за това?
Защото имахте много важни въпроси към министъра на образованието! Ето какво отговори той специално за вас.
Министър Николай Денков е завършил Националната природоматематическа гимназия в София. Той е професор и доктор на науките по физикохимия. Освен това е академик на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea.
Министър Николай Денков, снимка: Милена Стойкова

Въпроси от Четящите детективи от 1. „б“ клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, Самоков:

Трудно ли се става академик?
Представете си, че всички сме на един стадион и тичаме с пълни сили. Само най-бързите печелят медали. Така е и при учените – само най-добрите стават академици.
А как да станете най-добри?
Като учите и се упражнявате много. Но не се бойте – ученето може да бъде много забавно и интересно.

Като тичам в коридора, виждате ли ме на камерите?
Когато тичате, не е толкова важно кой ви вижда. По-важното е да бъдете внимателни, за да не се нараните.  

Може ли никога да не сме онлайн?
Когато отмине опасността да се разболеете в училище, повече няма да се налага да учите от вкъщи. Знам колко искате да сте в училище с приятелите и учителите си. Затова през тази учебна година вие - първокласниците, бяхте почти през цялото време в клас.  

Голям ли е Вашият кабинет?
Почти колкото една класна стая. Но аз почти никога не си седя в него сам. Там идват много други хора и заедно обсъждаме важни решения. 

Може ли да ни давате по-малко домашни?
Може, но тогава няма да се научите да четете, пишете и смятате. То е като в спорта - за да бъдете шампиони, трябва да тренирате. Вашите учители са вашите треньори – те преценяват колко тренировки ви трябват, за да станете добри.  
 
Може ли да имаме по-кратки диктовки и по-малко задачи в 1. клас?
Колкото повече се упражнявате, толкова по-лесни ще ви изглеждат диктовките и задачите. А когато започнете да се справяте много добре с тях, няма да забелязвате дали са дълги или много.

Защо трябва да носим маски в училище?
Всички искаме да сте здрави. Сега обаче има един вирус, който лесно може да ви разболее. За да се предпазите от него, трябва да носите маски извън класната стая. Когато вирусът изчезне, повече няма да се налага да носите маски никъде.   

 

Много деца зададоха въпроси за тежките раници, които носят. Ето отговорите.

Батко ми е в 5. клас. Раницата му е много тежка. Има много учебници, тетрадки и помагала.  Нужни ли са всички? Може ли да бъдат по-малко, за да не му тежи толкова много?
(Това е въпрос от от Александър Бобойчев, 1. „в“ клас на ОУ "Добри Чинтулов", Варна.)

В училище децата имат шкафчета, в които могат да оставят учебниците си. Всеки учебник съществува и в електронен вариант. Така, когато се приберете вкъщи, можете да продължите да учите от компютър или таблет, вместо да носите всички учебни материали в раницата си.   

Може ли всички учебници да са на таблети, за да не се налага да носим тежка раница? (Пита 4. "а" клас "Усмивчици" - СУ "Димитър Маринов", Лом.)
Да, можете да четете всички учебници на таблет или компютър. 

Защо трябва да носим  толкова тежки раници, вместо да използваме метода на държави като Финландия? (Питат учениците от 3. клас на Иновативно ОУ "Христо Ботев", Велинград.)
В България все още се учи от учебници. Всички те обаче могат да се четат на таблет или компютър. За всички ученици купихме компютри или таблети, така че да могат да избират как да учат. 


Друга тема, която много ви вълнува, е началото на учебната година.

Учениците от 3. клас на Иновативно ОУ "Христо Ботев", Велинград, питат:
Г-н министър, защо искате да промените началото на учебната година? Много ученици желаем тя да започва както досега - от 15 септември.
Ако тръгвате на училище по-рано, ще прекарвате повече време със съучениците и приятелите си. В училище ще имате повече време за упражнения и задачи и няма да ви дават толкова много домашни работи. 
 
И Ели от 3-ти клас, София, попита:
Защо ни намалявате лятната ваканция? Какво сме Ви направили?
Ако се върнете в училище по-рано през септември, ще имате по-дълги ваканции през учебната година. Междусрочната ваканция например няма да е само един ден. Това сигурно ще ви хареса. 


Също така зададохте въпроси за началото на учебния ден:

Възможно ли е учебните часове да започват по-късно сутрин? (Пита 4. "а" клас "Усмивчици" - СУ "Димитър Маринов", Лом.)
В училищата, в които децата са малко и всички се обучават в една смяна, часовете започват по-късно. Но ако сте повече, няма място за всички едновременно. Тогава се налага да бъдете разделени на две групи и първата група трябва да започва по-рано. 

Защо трябва да ставаме толкова рано за училище? Не можем да запомняме урока си толкова рано… Тръгваме на училище по тъмно. (Казват учениците от 3-ти клас на Иновативно ОУ "Христо Ботев", Велинград.)
Попитайте директора си дали има възможност да започвате по-късно. Ако не, просто си лягайте по-рано, за да сте бодри за училище. 

Има ли възможност за по-късно начало на учебните часове? Изследвания са доказали, че това подобрява и успеваемостта. (Въпрос от Ника, 8-и клас, София.)
Да, ако в училището се учи на една смяна. Попитайте директора си. 

 

Въпрос от Александър Бобойчев, 1. „в“ клас на ОУ "Добри Чинтулов", Варна:

Защо сегашните ученици учат по-малко и са по-пакостливи?
Ако родителите ви твърдят това, значи са забравили какви са били те на вашата възраст. Децата винаги са били енергични и любопитни. А за да бъдат по-малко пакостливи, през лятото ще направим така, че да могат да играят повече футбол, волейбол, баскетбол или да се занимават с музика, танци и театър.  


Въпроси от четвъртокласниците от клуб "Млад читател" и клуб "Приятели на библиотеката" в ОУ "Добри Чинтулов", Варна:

Освен часовете по физическо възпитание възможно ли е и по другите предмети да се провеждат  занятия на открито?
Разбира се. Можете например да учите за растенията в парка, а урокът по история да бъде при някой паметник. Стига вашите родители да разрешат. 
 
Може ли към учебната програма да се добавят повече часове по изкуства - например театър, танци, музикални инструменти, творческо писане и др.?
Това лято ще има нова програма – ще можете да се включите активно в нови занимания по изкуства и спорт. 
 

Въпроси от учениците от 3-ти клас на Иновативно ОУ "Христо Ботев", Велинград:


Г-н министър, защо Час на класа не е час за класа, за да си споделяме интересни неща?
Той всъщност е час за класа, защото заедно с класния си ръководител разговаряте по много теми, които засягат всички вас. Много е важно да се намери време да споделяте това, което ви интересува. Винаги можете да кажете на класния си ръководител, когато искате да споделите нещо интересно с другите деца. 

Г-н министър, за много от нас материалът по предмета „Човекът и обществото“ е много. Може ли да бъде намален?
Да, започнахме да преглеждаме учебниците, за да махнем всичко излишно. Така ще имате повече време за преговор и упражнения. 

Г-н министър, знаете ли кога и какво отбелязваме в Деня на розовата фланелка?
Да. Това е Световният ден против тормоза в училище. Но не само на него, а всеки ден трябва да се борим срещу агресията в училище. Боят не е решение. Ако имате проблем, по-добре потърсете помощ от учителя или психолога в училище. А ние ще осигурим възможности за повече спорт и извънкласни занимания, които ще намалят насилието в училище.  

Г-н министър, може ли през учебната година да имаме повече ваканции?
Да. Като първият учебен ден е по-рано през септември, ще имате време да си почивате по-често и по-дълго през учебната година. 

Г-н министър, искаме да има повече спортни площадки в училище,  но нямаме време да ги ползваме достатъчно. Какво може да се направи?
През тази година ще има нова програма за изграждане на физкултурни салони и спортни площадки в училищата. Старите ще бъдат ремонтирани. Отделно ще олекотим учебния материал и малко ще удължим учебната година, така че да не сте толкова натоварени в училище и да ви остава повече свободно време за спорт и други интересни занимания.  

Защо не учим така, че хем да запомняме урока, хем да ни е забавно и да учим и идваме на училище с удоволствие? Училището няма достатъчно средства, с които да ни преподаде материала по интересен начин и да го запомним. За това не са виновни нито учителите, нито директорите.
Ще направим видеоуроци, които със сигурност ще бъдат по-интересни и ще се запомнят по-лесно. Това обаче няма да замени изискването да учите и от останалите учебни материали. 
 

Въпроси от Ален Лазаров, 9 г.:

Защо светът се променя толкова бързо, а училището изостава и почти не се променя? Дори класните стаи, в които учим, са същите, като отпреди 100 години, само чиновете са малко по-различни. 
Училищата също се променят, но малко по-бавно от необходимото. Някои училища вече са много модерни. Постепенно и другите ще станат такива.   
 
Ако всичко зависи от Вас, как ще изглежда един училищен ден? Какво ще правим през деня в училище, какво ще научаваме? 
Един училищен ден трябва да е едновременно полезен и интересен. Според мен е по-добре учениците сами да си прочетат новия урок предварително вкъщи, а в час да питат за всичко, което не са разбрали.  


Въпрос от Димитър Кръстев, 5-и клас, Враца:

Имате ли време да четете книги? Защото аз нямам! Когато не съм на училище (особено сега, защото съм втора смяна), уча уроци, пиша домашни и не ми остава време. Трябва денят да е 48 часа, за да успея да играя и да чета. Как звучи в 21. век едно дете да мечтае да чете? Това нормално ли е?  Поне да направят един учебен час в седмицата да е часът на книгата. Иначе това ще продължава да бъде моят несбъднат блян. Остават ми времето само през ваканциите! Много жалко!
За голямо съжаление, откакто съм министър, нямам много време за четене на книги. За да имате повече време за различни занимания, ще прегледаме какво може да отпадне от учебния материал. Отделно ще се опитаме да направим ваканциите през учебната година по-дълги, за да си почивате повече и да имате време за четене на книги. 
 

Въпроси от Марта и Петър, 2. „а“ клас, 31 СУЧЕМ "ИВАН ВАЗОВ", София:

Защо в училище не подготвяме пиеси?
През това лято ще можете да участвате в театрални групи и да подготвяте пиеси. Ще могат да ви помагат не само учители, но и истински актьори. 

Защо в училище нямаме извънкласни дейности като посещение в музей с класа?
След като сегашният вирус изчезне, отново ще можете да посещавате музеи, галерии и други интересни места. 

Защо нямаме ден за екипна работа за изготвяне на проекти, примерно за Египет?
В края на учебната година има две седмици, които можете да използвате за разработване на проекти. Можете да помолите учителите да направите проект на тема, която ви е интересна, включително за Египет. 

Защо няма ден, посветен на определена държава?
Всяка държава си има свой най-важен ден. Това е нейният национален празник. Проучете кога са тези дни за отделните държави и предложете на класния си ръководител да ги отбелязвате по някакъв интересен начин. 
 

Въпроси от Никола Коев, 4-ти клас:

Докога игрищата в училищата, главно футболните, ще бъдат покрити с асфалт? 
Ако има трева, някой трябва да я коси, полива… Трудно е да се намерят хора и пари за това. Надяваме се занапред да има повече средства, за да можем да си позволим тревиста настилка в повече училищни игрища. 
 
Задачите в учебниците по математика са много еднотипни. Бързо доскучават. Има ли някакво решение на този проблем? На един и същ материал на едни им е трудно, на други - скучно.
Мислим за разнообразяване на задачите. Искаме също всеки ученик да получава различни задачи според интереса и уменията си. За жалост, това не става бързо. 
 
Възможно ли е в училищата да се направят градини за овощни дървета и цветя, да има клубове по дърводелство, които да оправят пейките? 
Можете да правите това във времето за извънкласни дейности. 

Защо няма часове навън в природата?
Учителите ви могат да преподават уроци на открито, когато времето го позволява. Можете например да учите за дърветата в парка, а за животните – в зоологическата градина. 

 

Въпрос от 4. "а" клас - клас "Усмивчици" - СУ "Димитър Маринов", Лом:


Може ли да има учебен предмет за живота - култура на поведение и хранене, здраве, хигиена и обноски?
Тези неща сега се учат под различна форма по различни предмети като „Човекът и природата“ и „Биология и здравно образование”. Така например по „Човекът и природата“ в IV клас ще имате урок за здравословния начин на живот. 


Въпрос от Петър Петров, 15 г., Варна:

Защо се инвестира в единични бройки скъпа техника за училищата с цел подобряване на образователния процес, когато много от учениците дори нямат достъп до нея? Пример: В едно училище има няколко компютърни зали с вече остаряла техника и се решава да се подменят. Вместо за всички зали, или поне за половината от тях, да се закупи нова по-добра техника, макар и на по-ниска цена, се влагат пари само в една зала, в която е вложен целият бюджет, а всъщност голяма бройка ученици нямат по програма уроци там.
Убедете директора си да постъпи така, както предлагате вие. Ние даваме парите или направо купуваме конкретни модели устройства – настолни компютри, лаптопи и таблети, по поръчка на директорите на училища.  
 

Диана Караджова, 10-и клас, пита:

Кога ще се вземе ясно решение как ще продължи обучението на учениците - онлайн или присъствено?
Дали да се учи онлайн или присъствено, зависи от това колко хора са болни и има ли места в болниците. Тези показатели се следят от здравните власти. От 28 февруари т.г. всички ученици могат да се обучават присъствено в училище. В общините с повече болни те се тестват за коронавирус веднъж в седмицата. В общините с по-малка заболеваемост няма тестове.  Всички се надяваме повече да не се налага да се обучавате от вкъщи заради опасност от зараза. 
 

Също така зададохте въпроси за стипендиите. Ето ги.


Защо стипендиите на учениците не са еднакви във всички училища? (Въпрос от Диана Караджова, 10-и клас.)
Държавата отпуска средства за стипендии на училищата в зависимост от броя на учениците. Няма как стипендиите да бъдат еднакви за всички деца, защото в различните училища има различен брой ученици, които имат право да ги получат. В едно училище например може да има повече отличници или повече деца с увреждания, от социално слаби семейства или останали без родители в сравнение с друго. Има обаче граници, така че стипендиите за учениците да не могат да бъдат по-ниски от 21 лева и по-високи от 60 лева. 

Защо сумата за стипендии е една и съща за всяко училище? В някои случаи има училища с много отличници, в които, за да се разпредели сумата поравно на всички и да не е под минималната допустима, трябва много от завършилите с оценка до 5.75 да не получат стипендии. А в други училища има недостиг на ученици с отличен успех и се дават по-високи стипендии за по-нисък успех. 
(пита Петър Петров, 15 г.)

Училището получава пари за стипендии според броя на учениците, които учат в него. Освен успех то може да добави и други критерии, по които да разпредели общата сума между учениците. 
 
Не пропускай да решиш въпросника на Книговище Книговище
Въпросник Коментари9 PDF
Сподели в:
Назад
Знаеш отговора? Влез в Книговище!
Министър Денков има научна титла по...
ИГРАЙ
Вие попитахте министъра как според него трябва да изглежда един училищен ден. А според вас? Как според вас трябва да изглежда един хубав училищен ден?
от nava на 28.04.2022 16:38
Трябва да има време за почивка.
от Samuil 12 на 18.03.2022 17:03
И аз предложих на госпожата да имаме час за четене на книги, но тя не искаше.
от Александър Бобойчев на 17.03.2022 22:41
Според мен един хубав училищен ден би бил с по-къси диктовки, по-малко четене, по-малко уроци за вкъщи и по-големи междучасия. 
от nadya yordanova на 17.03.2022 16:06
С много радост.
от Koalalala на 17.03.2022 15:20
Със спокойни и весели деца и с учители, които ги обичат, добри са в професията и имат желание да дадат всичко от себе си, за да ги научат.
от cdimitrova на 17.03.2022 06:07
С много усмивки.
Искаш и ти да се изкажеш? Влез в Книговище
Прочети още
Пай за числото пи Пай за числото пи
Какво е популизъм? Какво е популизъм?
Разходка в Загреб Разходка в Загреб
Крал срещу премиер: кой решава? Крал срещу премиер: кой решава?
Защо имаше сблъсъци между полицията и футболни фенове след мача България – Унгария Защо имаше сблъсъци между полицията и футболни фенове след мача България – Унгария
Как да спорим, без да се караме Как да спорим, без да се караме
Помощ, домашно обучение! Помощ, домашно обучение!
Oчила с камера: забавно или страховито? Oчила с камера: забавно или страховито?
Светлият празник Ханука Светлият празник Ханука
Как ще започне учебната година – в училище или вкъщи? Как ще започне учебната година – в училище или вкъщи?
Благодарим ти за съобщението!
Напиши ни какво искаш да прочетеш и ще се постараем да го изпълним.
* Твоето име:
* Твоят имейл:
* Съобщение:
Изпрати
Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2024 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ