Книговище
Подкрепете ни
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ
ВИЖТЕ: Новините на детски език
Какво значи „равенство“?
04.12.2023 03:00
Коментари26 PDF
Илюстрация: Миглена Папазова
Госпожа Павлова реже тортата за семейното тържество. Първо са парчетата за четирите ѝ деца. Тя ужасно много се старае те да са съвсем еднакви. Знае колко е важно равенството за децата ѝ.
Ако даде на един много, а на друг малко, ще се изпокарат!

Равенството е важно за хората. То е свързано с тяхното усещане за справедливост. По-късно госпожа Павлова казва на две от децата си да оправят стаята. "Не е честно", роптаят те. "Всички трябва да подреждат поравно!"

Много световни революции са започнали от усещането за неравенство, за несправедливост. Много често една група хора взема за себе си богатствата и благата и измисля причини друга група хора да няма право на тях. Тогава другата група решава да извоюва правата си - и това може да доведе до огромни, кървави конфликти. По време на прочутата Френска революция например хората се възмущавали, че кралят и благородниците живеят в разкош, докато обикновеният народ гладува.
Тогава се вдигнали на бунт с думите "Свобода, равенство, братство".

На всички е ясно, че е несправедливо да откажем равенство на определена група хора. Все едно в една държава хората с къдрави коси винаги да имат правото да минават първи, а тези с прави коси да са длъжни да стоят и да ги чакат. Или пък да има различни права за хората с определен цвят на кожата. Или различни права за мъжете и жените. И така нататък. Едни права за високите, други - за ниските. Едни - за хората с чипи носове. Други - за хората с прави. Това са ситуации, които са очевидно несправедливи и ощетената страна винаги се бунтува. И с право.

Равенството обаче не е толкова просто нещо.
Представи си следната ситуация:

Учителят по математика г-н Ставрев връща контролните. Мика има 5. И Мишо има 5. И Лили има 5. Всички имат 5! Но Мика няма отбелязани никакви грешки, а в контролното на Мишо половината задачи не са решени. 

„Училището взе решение всички ученици да са равни - обяснява г-н Ставрев. - Затова вече ще ви пишем еднакви оценки. За да сте равни по успех. Сметнах колко грешки има общо за класа и намалих оценката на всички еднакво.“

Това звучи справедливо, но всъщност не е. Да видим какво става един месец след първото контролно с равни оценки. Отначало мързеливите ученици са били много доволни - така са получавали по-високи оценки, отколкото преди. Другите обаче са спрели да се стараят - какъв е смисълът, като ще ги оценят наравно с другите? В крайна сметка всички са почнали да получават двойки. Сега дори и мързеливите протестират - преди са имали поне три!

Не, това не е равенство. Защото е естествено различните усилия да водят до различен резултат. Всъщност учителят е създал неравенство между учениците - на едни е прибавил към оценката, а на други е отнел. И точно тази несправедливост ги е накарала да спрат да учат.

По-реално е равенството на възможностите. Например това значи всички да получат еднакви задачи, а не за едни деца да са трудни, а за любимеца на учителя - лесни. Когато целият клас решава една и съща задача, всички имат равен шанс да успеят.

Ясен се поти над домашното. Не я разбира тази задача и това си е! Става и отива при татко си. Татко му е програмист, математиката му е ясна, сега ще му помогне! Таткото обяснява бавно и подробно. Това е друго нещо!

Асен се поти над задачата. Не я разбира тази задача и това си е! На всичкото отгоре се е свил в единия край на кухненската маса, майка му реже лук в другия, бебето реве, сестрите му се карат, а баща му вика, докато гледа мача по телевизията. Няма смисъл да моли някого за помощ с математиката: това е задача за четвърти клас, а родителите му са ходили на училище само до трети. "Какво седиш! - смъмря го майка му. - Я стани ми помогни с бебето!"

Уж една и съща задача, а колко различни "подусловия"! И да искаме, невинаги можем да бъдем напълно равни. И все пак е важно да се стремим към това. В Европейския съюз равенството е издигнато в ранг на основна ценност. Това значи, от една страна, че никой няма право да те ощетява заради това, което си - заради това дали си момче и момиче, от коя народност си, какъв цвят на кожата имаш, какви са твоите вярвания и т.н. От друга страна, значи, че управляващите са длъжни да се стремят към равен старт за всички деца. Тоест най-неоправданите, като Асен в горния пример, също да имат възможност да учат и да подобрят живота си. 

Според законите в Европейския съюз ти имаш право да бъдеш третиран като равен, независимо дали си момче или момиче (и като пораснеш - мъж или жена). В някои страни по света не е така - законите разрешават на мъжете едно, на жените - друго. Ние обаче сме в ЕС и тук момичетата няма нужда да се страхуват, че ще имат по-малко права.
  • Независимо от расата и етническия ти произход (това не е било винаги така - и е имало ужасно несправедливи закони). Тоест никой няма право да те дискриминира заради цвета на кожата ти. Много ясно - ти не си го избираш сам! И все пак в миналото е имало ужасни несправедливости и е голямо постижение, че днес законите са на страната на равенството.
  • Независимо от коя религия си. Това също не е било винаги така - примерно в Османската империя е имало различни права за мюсюлмани и християни. В някои християнски страни пък е било обратно. Несправедливо, нали? 
  • Независимо от ориентацията. Това значи, че законът третира еднакво всички, независимо кого харесват.
  • Независимо дали човек е здрав, или има някакво увреждане.
  • Независимо от възрастта. Тук се има предвид, че дори като остарееш, не губиш гражданските си права. Иначе, естествено, има различни закони за двегодишните бебета и за възрастните - на бебетата например не е разрешено да шофират. Затова пък има специални закони, които да отстояват детските права.

И така нататък. Ти си човешко същество и имаш равни права пред закона. Освен това имаш равно право, когато пораснеш, да бъдеш нает на работа. А там ще имаш право на същите болнични (платени дни, когато си болен), на същите отпуски и т.н. като всички останали. Когато остарееш, ще имаш еднакво право на пенсия. Ще имаш равни права и като потребител - тоест никой не може да ти забранява да ползваш стоки и услуги, защото те са само за определена група хора. Примерно никой не може да ти забранява да ползваш басейн, защото той е само за хора от определен етнос. Представяш ли си да си в Италия и да ти кажат: "А, не, този басейн е само за италианци!". Не може. Това правило е въведено неслучайно. Представи си някъде да пише "забранено за българи". Бррр! Добре че в ЕС е забранено да има такива забрани.

Но да се върнем на по-приятния пример с госпожа Павлова и нейната торта. Всяко от децата ѝ получава еднакво парче. Наско изяжда своето на две хапки. Вера едва чопли своето. Борис обира само крема. А Люси си хапва половината и оставя другото за после.

Ето това е равенството - то дава равни възможности, но ти можеш да ги използваш по различен начин. И така е по-справедливо... и по-сладко, нали?
 
Не пропускай да решиш въпросника на Книговище Книговище
Въпросник Коментари26 PDF
Сподели в:
Назад
Знаеш отговора? Влез в Книговище!
Защо хората роптаят срещу неравенството?
ИГРАЙ
Според теб може ли равенството да значи нещо друго освен „на всички еднакво“?
от nava на 24.04.2024 06:34

Не. Може да означава и на всеки по възможностите.

от Алек_ААА на 08.04.2024 10:40

Не съм сигурен.

от ВанесаДимитрова на 08.04.2024 10:39

Не

от Мони2014 на 08.04.2024 10:39

Не.

от Мира_ на 08.04.2024 10:22

Не

от Стели09 на 08.04.2024 07:27

Не мисля.

от mimimoneva14 на 05.04.2024 16:46

Не.

от NikolPetkova на 05.04.2024 16:08

Не.

от nfarfarova на 21.03.2024 20:06

Според мен не може.

от SisiP на 18.12.2023 22:11

Според мен няма как,зъщото иначе все някой ще има повече от друг.



от simsan_ на 14.12.2023 15:29

Аз съм съгласен с МатиУ.,че не е сигурно!!!

от НедаКертова на 09.12.2023 17:32

Не се сещам за нещо друго.

от niyanedyalkova на 08.12.2023 20:00

Не

от Alex13 на 08.12.2023 09:30

не

от asofronieva на 08.12.2023 09:17

не

от Zdravko15 на 07.12.2023 20:05

Не

от Дани В на 06.12.2023 22:04

Всички хора са равни!

от МатиУ. на 04.12.2023 23:32

Не съм сигурен.

от ali141709 на 04.12.2023 22:50

Не, не може.

от Marina-20133 на 04.12.2023 22:19

не

от Мила Асенова на 04.12.2023 20:00

Не знам

от Изабел на 04.12.2023 18:19

Не.

от MartinStoev на 04.12.2023 17:32

Незнам.

от Виктория Пантилеева на 04.12.2023 15:43

Не

от gamzoff на 04.12.2023 11:31

Не може. Равенство означава равно за всички

Искаш и ти да се изкажеш? Влез в Книговище
Прочети още
Кебапчета срещу ваксини: "за" и "против" Кебапчета срещу ваксини: "за" и "против"
Децата имат думата Децата имат думата
Как да помогнем на хората от Украйна Как да помогнем на хората от Украйна
Децата в България намаляват и това не е добра новина Децата в България намаляват и това не е добра новина
Парламентът прие бюджета на държавата Парламентът прие бюджета на държавата
България ще помага на Украйна с ремонт на военна техника България ще помага на Украйна с ремонт на военна техника
Пай за числото пи Пай за числото пи
15 000 риби „спасители“ ще почистват язовир „Панчарево“ 15 000 риби „спасители“ ще почистват язовир „Панчарево“
Кой решава какво ще се учи в училище? Кой решава какво ще се учи в училище?
Насилието – никога не трябва да мълчим за него! Насилието – никога не трябва да мълчим за него!
Благодарим ти за съобщението!
Напиши ни какво искаш да прочетеш и ще се постараем да го изпълним.
* Твоето име:
* Твоят имейл:
* Съобщение:
Изпрати
Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2024 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ