Книговище
Подкрепете ни
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ
ВИЖТЕ: Новините на детски език
Резултати от конкурса!
06.06.2022 22:02
Коментари5 PDF
Снимка: Afif Kusuma oт Unsplash
Здравейте, мили участници в нашия конкурс!

Огромни благодарности за това, че ни писахте! Всички статии ни бяха много интересни и ни беше любопитно да научим нови неща от вас. Разбира се, не всички могат да спечелят едновременно! 
Но знаете ли какво? Това не е най-важното. Преди много години имаше списание "Родна реч". В него се публикуваха стихотворения и разкази от деца. Хубаво беше да те публикуват, но още по-ценно беше да прочетеш какво мисли редакторът за написаното. Само така можеш наистина да научиш нещо. Пък и наградата също "не струва", ако не знаеш с какво си я заслужил.
Затова се постарахме да напишем на всеки по нещо за изпратените статии. Продължавайте да пишете и да пращате! Колкото повече пишете, толкова по-добре ще се получава.

А ето я и обещаната обратна връзка:


Б. С., 2. клас, "Фермата на дядо Явор"
Беше ни много интересно да прочетем за фермата на дядо Явор. Пишеш добре и за втори клас е направо супер. Липсва ни само случката. Помисли за някое интересно събитие във фермата. Може би са се излюпили нови пиленца? Може би дядо Явор е водил война с поповите прасета? Попитай го!

А. от училище "Тодор Минков", статията за дъждовната вода
Ти имаш истински талант да пишеш! Прекрасно структурирана статия, чудесен език, хареса ни много диалогичният подход. Искаме да пишеш още! И да пращаш!
Но! Много внимавай да проверяваш всички факти. Дъждовната вода не е винаги безопасна за пиене. Ето тук например го пише. В големите градове например мръсният въздух може да замърси и дъжда. Затова всъщност здравните власти не биха подкрепили твоя съвет. Жалко наистина! 
С тази малка уговорка повтаряме, че наистина ще се радваме да те четем отново. Напиши ни за нещо друго!

А. Л., "Барселона" и "Войната в Украйна"
И в двете ти статии си личи много искрено чувство. Това е прекрасно, един журналист може да има мнение. Но това не е достатъчно. Статията за Барселона е интересна, но не става ясно с какво точно историята на отбора го прави "иновативен". А не би било зле и да обясниш какво значи тази дума. Може някое дете да не я знае? Статията за войната в Украйна е хубава, но е по-добре журналистите да наблягат на фактите (напр. това за цитата от Хитлер - дай линк, поясни и т.н.), а не на определенията. Във всеки случай се радваме, че умееш да пишеш увлекателно на различни теми - както за спорт, така и за политика, браво!

Я. П., 2. клас, "Роалд Дал"
Статията за Роалд Дал е много симпатична. Много ще се радваме да я публикуваме на рождения му ден. Все пак обаче това е конкурс и се налага да дадем предимство на статиите, свързани с личен опит, които са по-трудни от тези, писани по "материали от печата". Напиши ни следващия път за нещо от света около теб - справяш се добре!

Н. К., 4. клас
От главния редактор: на мен лично много ми хареса статията ти за сладкото от борови връхчета. Само преди дни татко ми направи точно такова! За съжаление, има статии, които повече се вписват в определението за "новина". Но пък с удоволствие ще публикуваме рецептата ти. Ще ни изпратиш ли снимки, моля?
Статията ти за матурите също е симпатична, макар вече да имахме подобна. Най-много ни хареса обаче тази за спасяването на кончето, тъй като в нея има конкретна случка. Продължавай да пишеш!

И. М., 5. клас: 
И двете статии, "21-ви век" и "Репортаж Бабин ден" са написани много умело и смислено. Втората ни хареса повече - хубаво е, че се опитваш да влезеш в ролята на репортер. Помисли обаче за каква публика пишеш. Деца или възрастни? Публиката на "Вижте" е детска. Опитай следващия път да разкажеш нещо така, както би го разказал на приятелите си.

Ю. Д., 14 г., "Ходенето на кино"
Добре е, но не е точно "новина". А и не е толкова непознато на публиката - всеки е ходил поне веднъж на кино и знае какво е, нали? Помисли за нещо, което съдържа нова информация. Например за нов филм, който е много по-забавен на голям екран. Защо би се получило така? А може би интервю с човек, който работи в кино? 

Р. С., "Какво сънуват хората, преди да умрат"
За съжаление, открихме, че материалът в тази статия е копиран оттук: http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=202481
Опитай отново със свой собствен материал. Когато избираш тема, не забравяй да си зададеш някои важни въпроси: 1. За каква публика пиша? Подходящо ли е това за нея? 2. Сигурен ли съм, че написаното е вярно? 
Но най-вече: пиши сама.

М. Цв., 2. клас, "Златните момичета на България"
И тук открихме пасажи, копирани от интернет. Това не е никак добра идея. Преписването не е писане и няма да те научи на нищо. Опитай със собствени сили! Ако тренираш художествена гимнастика, разкажи нещо реално, което няма откъде другаде да прочетем!

 

Статии, (почти) готови за публикация!

Това са статии, които са ни харесали много. Очакваме малки допълнения, след което ще ги публикуваме! Браво и ура!

Александра Тодорова, "Кравите и глобалното затопляне" 
Много интересна тема! Намерила си необичаен ракурс към проблема с глобалното затопляне. Въпросите, които задаваш, също са много добри. Липсва обаче един: защо нараства броят на кравите? Каква е ролята на човека в това?

Александър Бобойчев, "Скаутството"
Интересна тема, допълнителни точки за посочването на източници! Единственото, което бихме си пожелали, е да го вържеш с конкретна новина. Може би някакво скорошно събитие от скаутския живот?

Симона Беличенова, 2. клас, "Защо пчелите са важни за света?" 
Много хубава и актуална статия по важен въпрос. Написана е добре, подборът на фактите е подходящ. Единственото ни колебание е за края. Много бързо преминаваш от пчелите роботи към важността на истинските пчели. Някой може да се обърка и да помисли, че няма нужда да пазим пчелите, щом можем да ги заместим с роботи. А твоят извод не е такъв, нали?
 

Ииииии нашите финалисти! Поздравления!


Никола Коев, "Спасяване на конче"
Много ни хареса това, че е лична история; че е разказана добре - има проблем, който намира решение; че има и урок, който можем да запомним; и че е за нещо, което вълнува много деца - добруването на животните.  

Андрей Атанасов, 9 г., "Книги за смет" в Силистра"
Коментари от журито: "Най-новинарската статия - има събитие, има контекст, има снимки... Форматът също е спазен". "Харесва ми! Има конкретна информация и актуалност." "В същото време авторът не се е скрил и се усеща като репортаж". Поздравления!

Георги Николов, 2. клас, "Армъните" 
Много интересна тема - някои от нас наистина научиха много! Други бяха се занимавали и преди с това и бяха доволни, че и на теб ти е интересно. Особено много ни хареса, че разказваш за нещо, което познаваш от първа ръка. Страхотно е да разпитваме бабите и дядовците си за техните традиции. Ще се радваме на продължение, а защо не и на някоя армънска рецепта.

Петър Манолев, 2. клас, "Гепардите"
Здравей, г-н Анималисте! Много ни хареса колко лично започва статията ти. И колко много личи специалното ти отношение към темата! Добре преминаваш от енциклопедичните факти към необичайното. Изобщо не подозирахме, че гепардите могат да се опитомяват. С удоволствие ще публикуваме статията. Ще се радваме обаче да препоръчаш и източници, от които други "анималисти" да могат да черпят интересна информация. И на нас ни е любопитно!

Магдалена Кучумбова, 2. клас, "5 юни – Световен ден на околната среда"
Чудесна статия, и то тъкмо навреме! Много ни харесва, че завършва с идея за нещо конкретно, което читателите могат да направят. Като цяло е много хубаво подредена и написана. Имаме само едно предложение. Помисли за какво друго са важни дърветата освен за направата на хартия!


Статиите изчете и класира жури в състав:

Зорница Христова, Десислава Гаврилова, Искра Джанабетска, Вера Траянова, Зорница Стоилова, Константина Славейкова, Елена Владова, Рая Лечева.
Финалистите и всички, чиито статии ще бъдат публикувани след малки редакции, ще получат награди от изд. "Точица".
Не пропускай да решиш въпросника на Книговище Книговище
Въпросник Коментари5 PDF
Сподели в:
Назад
Знаеш отговора? Влез в Книговище!
За какво имаше конкурс във "Вижте"?
ИГРАЙ
Какво според теб е важно при писането на статии?
от Natal на 14.06.2022 18:19
Статиите трябва да са написани от личен опит и със свои думи.
от nava на 09.06.2022 17:02
Да са интересни.
от cdimitrova на 08.06.2022 06:40
Да напишем интересно нещо със собствени думи.
от Александър Бобойчев на 07.06.2022 14:35
Според мен при писането на статии е важно да не преписваме от интернет или от някъде другаде, да не допускаме никакви грешки и да впечатляваме другите със статията ни. 
Искаш и ти да се изкажеш? Влез в Книговище
Прочети още
Огромен аквариум се „пръсна“ в Берлин Огромен аквариум се „пръсна“ в Берлин
Как да станеш робоизобретател? Как да станеш робоизобретател?
Матурите приключиха. Най-после! Матурите приключиха. Най-после!
Малък българо-украински разговорник за училище Малък българо-украински разговорник за училище
Защо празнуваме Съединението? Защо празнуваме Съединението?
Защо някой ще пише фалшиви новини? Защо някой ще пише фалшиви новини?
Тате, защо започна тази война? Тате, защо започна тази война?
Внимание, социолозите ни проучват! Внимание, социолозите ни проучват!
5 юни – Ден на околната среда 5 юни – Ден на околната среда
Дреболия ли е вандалството? Случаят с Колизеума Дреболия ли е вандалството? Случаят с Колизеума
Благодарим ти за съобщението!
Напиши ни какво искаш да прочетеш и ще се постараем да го изпълним.
* Твоето име:
* Твоят имейл:
* Съобщение:
Изпрати
Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2024 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ