Детски новини
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ

Как да подобрим медийната и гражданска грамотност на класа? Чуйте учителите!

 25.07.2022
Сподели в:
През юни 2022 г. ви срещнахме с шестима учители с разнообразен опит, които споделиха добри практики от тяхната работа с “Книговище” и “Вижте”. Всички лектори са участници в пилотния проект “KidsTrustNews: Въвеждане на преподаването на медийна и гражданска грамотност в училище чрез качествена детска медия”. 

KidsTrustNews включваше 5 тематични пакета със статии от детската медия “Вижте” по темите екология, човешкото тяло, празници и обичаи, здравословен начин на живот и професии. Така учителите можеха да преподават всяка от темите с помощта на детския вестник и едновременно с това да развиват медийната и гражданска грамотност на децата. (Пълните инструкции за работа в клас в рамките на KidsTrustNews вижте тук.)

През май и юни учителите тестваха два варианта на работа по темите. Първият изискваше предварителната самостоятелна подготовка на децата по темата. Вторият наблегна на съвместната работа в клас, с дискусия и обратна връзка. И в двата случая статиите във “Вижте” можеха да бъдат както основа на урока, така и допълнение към него.

Наблюденията на учителите за ефекта на образователната платформа "Книговище" върху децата като цяло можете да прочетете тук. 

По-долу ще намерите кратък разказ на учителите за това какви конкретни задания са използвализа насърчаване на медийната и гражданска грамотност. Свалете и нашия наръчник за начални учители за преподаване на медийна и гражданска грамотност в клас с "Вижте". В него ще намерите готови планове за уроци и идеи за работа в клас.

 

Александра Георгиева, начален учител в 120. ОУ “Г. С. Раковски”, София

Пълния видеозапис на семинара с Александра Георгиева вижте тук.

Идеи за работа в клас за насърчаване на медийната и гражданска грамотност
  • Започнах да работя със статията “Котенца срещу шестици(бел. ред. писана от “Вижте” за 1 април). Прочетохме я и обсъдихме дали е реална новина, или не. Получи се страхотен час. Така разбрах, че съм в правилната платформа за възпитаване на критично мислене.
  • Когато обсъждахме здравословния начин на живот, децата много се впечатлиха от думата “допинг”. Затова им поставих задача да бъдат малки журналисти и да представят материали за спортисти, използвали допинг и прекратили кариерата си заради това. 
  • Когато въведем тема, прочитаме статия по темата във "Вижте" и решаваме въпросника по нея заедно. Класът гласува за верния отговор.
  • Насърчавахме децата сами да създават въпросници по статии. Децата се подготвяха много добре, с много точни въпроси. Много се забавлявахме.
  • Следващата година ще направим игра “Открий фалшивата новина”. Няколко деца ще имат за задача да прочетат статия по дадена тема, а четвъртото - да напише фалшива новина по темата. Целта на класа ще е да открие фалшивата новина. 

 



Севделина Белобрадова, начален учител в 120. ОУ “Г. С. Раковски”, София

Пълния видеозапис на семинара със Севделина Белобрадова вижте тук.
 
Идеи за работа в клас за насърчаване на медийната и гражданска грамотност
  • Използвайте статиите на “Вижте” в час на класа и в час по човекa и природата. В детския вестник има много материали по тези теми. 
  • Статията за Банго Васил е изключителна възможност за дискусия в рамките на гражданското образование на децата, защото подвига въпроси за предразсъдъците, толерантността, възпитанието и отношенията между децата и . 


Камелия Иванова, начален учител в 10. СУ “Теодор Траянов”, София 

Пълния видеозапис на семинара с Камелия Иванова вижте тук.
 
Идеи за работа в клас за насърчаване на медийната и гражданска грамотност
  • Използвахме статиите за природата във “Вижте”, за да дискутираме как можем да опазваме природата. Появиха се страхотни идеи и вследствие на това имахме кошове за рециклиране в класната стая с отговорници; събирахме “капачки за бъдеще” и децата създадоха свой собствен еко проект – сглобиха, боядисаха и монтираха хранилки за птички, посадиха цветя и дръвчета.
  • Работехме на отбори и имахме табло на успеха. В края на месеца спечелилият отбор можеше да избере своя награда. Независимо кой печелеше, класът се чувстваше обединен и празнувахме заедно - всички бяхме победители!


Теодора Шивикова, 81. СУ “Виктор Юго”, София, класен ръководител на третокласници

Пълния видеозапис на семинара с Теодора Шивикова вижте тук.

Идеи за работа в клас за насърчаване на медийната и гражданска грамотност

  • Децата четяха статиите на “Вижте” пред класа на глас, за да развиват презентационните си умения. Много се радвах, че с помощта на “Вижте” се заинтригуваха от политиката, от обществения живот и от това кое как е устроено. 

  • Четяхме заедно и обсъждахме статиите във “Вижте”. Децата имат много въпроси и непонятни термини към статиите. 

 
Идеи за работа в клас за насърчаване на четивната грамотност въобще

  • Давайте домашно от “Книговище” - текстовете от читанката за начало.

  • Всяка седмица в понеделник правете разбор на работата в “Книговище”. Похвалете най-добрите, раздайте стикери на “Книговище” или грамоти, ако е време за това!

  • Давайте задания и през лятото. Използвайте платформата за обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС), с която работите, и насърчете децата да ви дават обратна връзка докъде са стигнали с лятното четене.



Станимира Иванова, начален учител в 81. СУ „Виктор Юго“, София

Пълния видеозапис на семинара със Станимира Иванова вижте тук.
 
Идеи за работа в клас за насърчаване на медийната и гражданска грамотност
  • Използвахме статиите във “Вижте” на тема медийна грамотност, за да обсъждаме с децата какво е медия, какво е новина, каква е разликата между факт и мнение, кой пише статиите, какво е фалшива новина. Тези разговори поставят основата на техните медийни и граждански умения.
  • В заниманията по интереси четяхме книгата “На малките - за звездите и планетите” на Ефрем Левитан. Реших да потърся още информация по темата във “Вижте”. Намерих интересни статии и започнахме да редуваме четенето на книгата с четенето на статиите. Обсъждаме ги, всеки споделяше какво знае по темата и в дневник записвахме най-важното, което сме научили.
  • Винаги се старая да свързвам ученето с направата на нещо, защото най-добрият начин децата да запомнят, е сами да правят експерименти. Водя се от казаното от Конфуций: „Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах.“ Затова с децата си направихме, например, гномон (бел. ред. прост древен астрономически уред), с който изследвахме как лъчите се променят според позицията на Слънцето. 
  • Взимах статия от “Вижте” и я превръщах в презентация. Добавях снимки и клипчета, за да е още по-интересно на децата. Понякога я разпечатвах и те четяха един след друг.
  • Статията за кораба на Шакълтън ни даде възможност да обсъдим какво е това лидер и защо трябва да се стремим да работим в екип. Нещо, на което в училище страшно много държим. Децата бяха много въодушевени и им беше много интересно как един лидер не е позволил нито един от неговите моряци да загине, макар корабът му да е бил смачкан от ледовете и експедицията му да се е провалила. 
  • Шумът, който вдигат понякога децата в стаята, ни провокира да прочетем статията “Умните уши”. Научихме как ушуте сами се предпазват и че не е полезно да викаме.
  • Статията “Детето чудо” за Моцарт беше една от най-полезните за мен. Децата запомниха всичко за Моцарт от статията; тя им беше по-интересна от малкото каренце с информация в учебника им.
  • Смятам да използвам следните статии в часовете по човек и общество: “Какво значи “парламент”?”; “Какво значи “мандат за правителство”?”; “Какво работи президентът на България?”; “Как изглежда бъдещето?”; “Какво откриха археолозите през 2021 г.”
  • Статията “В света на ТикТок предизвкателствата” дава възможност да се обсъдят положителните и отрицателните страни на социалните мрежи, от какво да се пазим и как да работим с дигиталните устройства. Вече имаме деца с профили там, които следят редовно публикациите в ТикТок. 

 
Камелия Рачева,  начален учител в 120. ОУ "Г. С. Раковски", София

 
Пълния видеозапис на семинара с Камелия Рачева вижте тук.
Идеи за работа в клас за насърчаване на медийната и гражданска грамотност

  • Децата се редуваха в клас да четат абзаци от статиите. Интересно е, че когато не знаеха отговорите, се сещаха и за други източници на информация. Връзките са най-различни и ние трябва да ги използваме.

Насърчавам децата сами да търсят отговорите на въпросите, които ги вълнуват, в книгите и статиите на “Вижте”. Така заедно развиваме творческото въображение на малките читатели.

 


През 2022 г. Фондация "Гутенберг 3.0" реализира дейността си с финансова подкрепа на Национален фонд "Култура" - програма "Едногодишен грант 2021" - по договор ORG2021-60 / 2021
Сподели в:

Още от блога

Как да постигнем по-добра четивна грамотност на класа? Чуйте учителите! Пет начални учители споделят идеи за насърчаване на четенето и ползването на Книговище в клас за подобряване на четивната грамотност
Как да възпитаме четящи деца? Осем вдъхновяващи мисли от учители На 5 октомври светът чества Световния ден на учителя. За да подчертае ролята на учителите в образованието, Книговище подбра 8 вдъхновяващи мисли от учители за това как да отгледаме четящи деца.
KidsTrustNews: Пилотен проект на Книговище и Casoris.si за преподаване на гражданска и медийна грамотност в училище чрез качествена детска медия Книговище и Casoris.si стартират пилотен проект за преподаване на медийна и гражданска грамотност в училище чрез качествена детска медия.
Три безплатни семинара от учители за учители Три безплатни онлайн семинара от учители за учители Отново е вр...
Ефектът на Книговище върху децата - какво разказват учителите Как помага "Книговище" на учителите в ежедневната им работа да подобрят четивната и гражданска грамотност на класа? Ето какво разказаха 6 учители пред своите колеги.
Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2024 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ