Детски новини
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ

Учители споделят за работата си с Книговище: какво вълнува децата?

 01.02.2023
Сподели в:

"На децата им е много забавно в Книговище и като мине седмица, в която не сме решавали въпросници, те сами започват да ги търсят. В нашето училище четири класа имат абонаменти, а ми прави впечатление, че моите ученици търсят въпросници с повече точки – това, че са номер едно, ги мотивира много. Книговище много помага и за други учебни процеси – например в четвърти клас им предстои външно оценяване, което включва четене с разбиране. А те отсега го тренират с въпросниците в Книговище, с решаването на които печелят точки и се стараят да отговорят правилно. Така знам, че ще са съзнателни и ще мислят и по време на това важно предизвикателство, а няма да научкват или да бързат да отговорят."

3 г. клас от Х ОУ "Алеко Константинов", гр. Перник с класен ръководител г-жа Аделина Лефтерова



"Родителите споделят, че когато децата се приберат вкъщи, казват: “Аз искам първо да направя в Книговище тест и тогава ще пиша всичко останало”. Това много ме радва!

Книговище е много интересно и увлекателно, децата са очаровани. Те четат допълнителна литература и например след като обсъдихме книжните, които са чели през лятото, те много се развълнуваха, че в Книговище има въпросници по “Барбароните”. Състав се да ги насочвам те сами да откриват какво за тях е любопитно.

С Книговище забелязвам, че децата четат по-осъзнато, не четат машинално. Знаете, че има четивни норми, които децата следва да покриват при всеки клас и преди Книговище децата ги покриваха, но се затрудняваха да обяснят за какво става въпрос в текста. А с Книговище като инструмент това вече стана много важно – да отговарят правилно на въпросите, бързо и осъзнато, а когато сгрешат да го затвърдят и да опитат отново.

Благодаря от сърце на Книговище, защото да накараме днешните деца да четат е много трудно, а Книговище помага на учителите точно в това. Грамотите също насърчават децата, а когато моят клас стана “Клас на месеца”, просто не мога да ви опиша за какво вълнение става въпрос, трябва да видите тези очи! Удовлетворението от постигнатото, “Госпожо, наистина ли?”. Грамотата ни стои на видно място в класната стая. Така се вълнуват и на всяко първо число от месеца за това докъде са в класацията, питат “Госпожо, получихте ли имейл?”. "

 2 а. клас Х ОУ "Алеко Константинов", гр. Перник с класен ръководител г-жа Габриела Стефанова 



"Старая се да общувам с децата така, че да работят с желание, да им давам свобода, защото искам да съм сигурна, че те учат с радост, а не по задължение. Аз им показвам това, което според мен е интересно, обсъждаме го заедно и след това те се запалват и избират какво да направят.

Наблюдавам, че с използването на Книговище децата стават много по-внимателни, когато трябва да отговорят на въпрос. Премислят нещата и не бързат, много по-съзнателни са. Придобиха умения за решаване на тестови задачи. Научиха се и да търсят информация в текста за нещо, което са забравили или не са разбрали, а преди това се опитваха да научкат. Затова сега имат много по-висок процент верни отговори. Те свикнаха да разсъждават много по-самостоятелно в тази посока.
Нещо, което работи за мотивацията на децата, е това, че са доста напред в класацията и това, че се състезават с други класове в България. Най-много се вълнуват на кое място са в класа, на кое място са в класацията."

3. а клас от 120. ОУ "Георги С. Раковски", гр. София с класен ръководител Севделина Белобрадова


"Новата функция "предизвикателства" много ми харесва, защото така на ден комбинирам въпросници по един урок от читанката, една статия от ВИЖТЕ и по нещо, което сме прочели. Така ми се събират по три въпросника на ден и ми е много удобно, че виждам за деня какво съм задала на децата и кой какво е решил – всичко заедно, а не през профилите. Пускам предизвикателствата за около седмица, за да може децата да имат повече време. Тази година решаваме и повече във ВИЖТЕ –децата прочитат статията самостоятелно, детските новини са им интересни и така вървят напред, за да трупат точки.

Следим детски поредици, родителите също ни подаряват, по-голяма част от въпросниците върху поредицата за "Марти" например са на наши деца. Ако миналата година правиха въпросници две деца, сега вече имам над пет деца, подали въпросници. Прочетената книга и решеният въпросник са постижения, но създаването на въпросник е едно по-високо стъпало, това много ме радва. Също така виждам, че чрез въпросниците в Книговище децата се справят и с други учебни задачи и учат и помнят по-добре.

Когато бяхме във ваканция децата казаха “Не искаме да изоставаме в Книговище”. Искат да си поддържаме нивото и да вървим напред. Чрез играта в Книговище се търси не само четящата страна на децата, ами се изследват и други творчески възможности. Има много варианти за използване на Книговище – винаги има начин, например като преговор към уроците или в часовете по занимания, особено когато е студено сега."

2 б. клас от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", гр. Самоков с класен ръководител Лидия Найденова ("Четящите детективи")



"Децата предимно работят вкъщи, като в час проследяваме резултатите и четем статии от ВИЖТЕ, защото това им действа много мотивиращо.

Сравняването на успеваемостта също много насърчава децата да играят в платформата и да четат книги. Когато има предизвикателство от Книговище винаги децата се запалват – както беше последното за коледното маскотче, няколко деца дори работиха заедно и си помагаха.

Това, че моят клас спечели награда в Книговище миналата година, много го мотивира да работи и да се старае през тази. Аз се опитвам да насърча четенето генерално в класовете, с които работя, дори често си събират парички, с които да си купим книга, която харесваме и която всеки да прочете, също така ходят до библиотеката.

Много е удобно за мен, че има въпросници по читанките, и също, че имам достъп до резултатите на всяко дете, което за мен е много полезна обратна връзка. Но така се създава и съревнование между тях, кой на кое ниво е и колко точки има. Това много улеснява работата ми."

3 в. клас от НМУ "Любомир Пипков", град София с класен ръководител Радостина Маказчиева




"Моят клас се включи в Книговище покрай Априлското състезание и оттогава работи активно, децата са много ентусиазирани. Мотивират се, когато трупат точки и напредват и се забавляват, особено с предизвикателства със състезателен характер от вас или такива, които аз създавам. Например имам практика в часовете да им представям как виждам класациите от моя профил и това много ги надъхва - къде се намират спрямо класовете в България.

Има много активни четящи деца - дори бих казала, че тези, които не бяха такива любители на четенето, се запалиха покрай другите и Книговище. Например имам две деца със специални образователни потребности и макар едното от тях да няма толкова добра четивна техника, слуша с интерес, когато му се чете, и успява да вникне в съдържанието. И имам обратна връзка от майка му, че когато тя задава въпроси и чете с него, той си отговаря съвсем правилно. И има едни от най-добрите постижения в Книговище, много му харесва, за него това е просто игра! Изобщо всички го приемат с удоволствие и работят дори уикенда и без аз да им давам задание.

Прави ми впечатление, че децата предварително проверяват в Книговище преди да си изберат книги - търсят коя носи повече точки например, защото държат като клас да са в топ 10. Има и няколко деца, които се целят по-високо, например 2-3 от тях прочетоха цялата поредица за Хари Потър.

А родителите много харесаха идеята и са ни най-големите помощници в работата. Дори имаше запитване дали няма Книговище и за родители ;)

Мисля, че отключването на Книговище на първо и второ число от месеца е страхотно! Така запалих две колежки да си вземат абонамент. Те също споделят, че техните деца го приемат като нещо много увлекателно и дори разтоварващо, учат, докато се забавляват. Няма го този задължаващ ги момент, нещо да стане насила.

Книговище е изключително полезно за мен - и като обратна връзка, и в часовете!"

3 а. клас от ОУ "Иван Вазов", град Силистра с класен ръководител Севгинар Хамди





"Наскоро работихме върху различни текстове за четене с разбиране, това е един от форматите, включен във външното оценяване в четвърти клас. Седем деца от класа се бяха справили най-добре. Аз ги насочих да направят връзка с друга дейност, която извършват, за да помислят защо точно те са се справили най-добре. Сами стигнаха до извода, че това е, защото точно тези деца имат най-добър резултат в Книговище!

С Книговище децата определено четат с повече разбиране. Съревнованието е много мотивиращо и грамотите много стимулират децата, както и други награди, като например материали с логото на Книговище.

В часовете си опитвам различни начини за стимулация на четенето, например четене на книги, посветени на празвици, имаме си и читателски клуб, а сега зимата четохме в заниманията по интереси с чаша чай и сладки. Четенето обогатява речника на децата и аз се опитвам да ги мотивирам да приложат наученото, като така организирах работилница с писане на писмо до Пипи за трениране на творческото писане."

3. б клас от СУ "Св. Св. Кирил и Методий", град Велинград, с класен ръководител Димка Джиева!  






"Преди Книговище обявявах книги за четене в началото на месеца, както и срок за прочитане, и след това правих на децата писмена викторина с оценка. Това е нещо, което е много полезно, защото чрез отговорите на въпросите разбирам повече за емоционалната интелигентност на децата, за това как съпреживяват, дали са емпатични, дори например за нивото на гражданското им образование.

След като започнах да използвам Книговище, работата ми по викторините много се улесни. Вместо аз да правя въпросите, да ги пиша и да ги проверявам, цялата тази работа е свършена от платформата.

Децата просто станаха различни хора с Книговище. В училище първо отварям електронния дневник на класа и след това Книговище, те държат Книговище да е отворено ежедневно в часовете и като им казвам в междучасията, че може да работят с Книговище, те го правят - организират се, отварят въпросник и решават. Намериха си занимание, това им осмисли времето и в училище. Затова използвам Книговище: защото виждам, че има полза от него.

С този подход дори и не толкова четящите деца се мотивират да четат, като аз имам разговори и с родителите за насърчаване на четенето - например децата да четат вкъщи, родителите да четат и децата да разказват, търся начини децата да обикнат книгите и родителите също са въвлечени.

Победите в Книговище много мотивират децата и ги зареждат емоционално. А при преминати нови нива отличавам децата със стикери и книгоразделите на Книговище, което също много ги насърчава."

2. б клас от ОУ "Никола Й. Вапцаров", град Ботевград, с класен ръководител Лилия Костадинова

"Децата имат читателски карти към библиотеката в Димитровград и сами търсят книги, които носят повече точки в Книговище. А когато забележат, че по дадена книга, която харесват, няма въпросник, бързат да проверят дали е налична в библиотеката, за да създадат те въпросите. Мисля, че партньорството с библиотеката е много важно - с моята работа получих приз като посланик на библиотеката за миналата година.

Опитвам се да насърчавам четенето за удоволствие и читателския обмен по различни начини. Например организираме състезание по четене за Международния ден на детската книга и литературата за деца на 3 април заедно с библиотеката: ще ни гостуват второкласници от основно училище Св. Св. Кирил и Методий, град Карлово, на които ние бяхме на гости на 1 ноември. Също така с това училище си разменяме пътуваща раница с книжки, които децата са искали да прочетат: тя остава при нас за една седмица и децата си разменят книжки от нея, за да може любима книга да достигне до повече млади читатели.

Децата, които редовно влизат в Книговище, които четат книги и решават въпросници, имат четивна техника на много по-високо ниво от останалите. Също така, забелязвам, че когато им подхвърлям идеи за случки ме питат кое откъде знам, и ако е от книга, си записват. Като влезе дете с бележник в детски отдел на библиотеката се знае, че е от Морячетата на госпожа Петрова."

2 д. клас от ОУ "Алеко Костантинов", гпад Димитровград, с класен ръководител Боряна Петрова

Очаквайте още препоръки и впечатления скоро!

А ако децата ви още не ползват Книговище.бг, направете им профил и пробвайте. Възползвайте се и от абонаментите за втория учебен срок, които важат до 15 септември.
Сподели в:
Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2024 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ