Детски новини
Шрифт за дислексия
Търси
Подари абонамент
Свържи се с нас
Затвори
Благодарим за съобщението!
Ако имате въпрос или проблем с използването на сайта, пишете ни от тук:
Въведи име, съобщение и имейл или телефон.
ИЗПРАТИ ЗАТВОРИ

Седмица на “Хари Потър”: отговорите на победителите

 02.08.2021
Сподели в:
В последната седмица на юли “Книговище” отправи петдневно предизвикателство към феновете на “Хари Потър” - да съживят в сърцата си магическия свят в книгите на Дж. К. Роулинг в навечерието на рождения й ден на 31. юли.

Децата получаваха ново предизвикателства точно в 7 всеки ден, свързано с различни елементи от поредицата: от вълшебните пръчици до училищните униформи, куидича и магическите места в книгата. Излъчихме различен победител за всяко предизвикателство, както и един голям победител за цялата игра. 

Споделяме с вас откъси от отговорите на победителите, които избрахме заради оригиналната мисъл и лично отношение към написаното. 


ГОЛЯМ ПОБЕДИТЕЛ за всички дни на предизвикателството: Калина
Преди години се докоснах до книгите за Хари Потър. Те ме накараха да вярвам в магията и в това, че всичко се случва с причина. Накараха ме да се замисля повече за света, който ме заобикаля и да вярвам в магията.

Моята магическа пръчка е японска череша, защото тя е нежна, много красива и елегантна. Такава пръчка би отивала и на Луна Лъвгуд. С ексцентричния си стил, примесен с невинна детска нотка, финес и борбеност, ги намирам за перфектно съвместими. 

Харесвам изкуството на магическите пръчки, защото те могат да изразят собствена идентичност и характер. Те се превръщат в твоя най-добър приятел, ако знаеш как да ги използваш.

Японската череша, или сакура, е изключително популярна сред аниме фенове, любители на японската култура, а и при любители на цветята. Розовите ѝ цветове ми напомнят за малки деца, радващи се на игрите навън. Тя е член на семейство розови. Съществуват 400 разновидности, различаващи се по броя на венчелистчетата. Цъфтежът на цветовете отнема от 3 до 5 дни. 

Японската череша символизира идването на пролетта в Япония. Започва да цъфти през март в Окинава, през април в Токио и накрая през май във Хокайдо. В Япония тогава има празник, изпълнен с цветове, фойерверки, забава и празнично настроение.

Това дърво перфектно приляга както на личността ми, така и на дома ми, а именно Хафълпаф. Света на Хари Потър е в моето сърце и не виждам причина да се срамувам да го показвам. Обичам вълненията, приключенията, запознанствата и вкусната храна. Затова смятам, че моят герой е перфектно допълнение към най-верните приятели на Хари.ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО 1: Кое е твоето любимо дърво за вълшебни пръчици в “Хари Потър”? Kойто събере най-много информация за своето дърво, печели! Впечатлете ни с любопитни факти и може би дори лични истории!

ПОБЕДИТЕЛ: Айлин Халиибрямова, 11 г. 
За да направиш магия ти трябват две неща – талант и магическа пръчка. Дървото, подсилено с част от магическо същество, позволява на вълшебника да осъществи намеренията си много по-бързо и лесно. Един от най-подходящите дървени материали за магическа пръчка e орехът. Той притежава добри якостни свойства, затова пръчката e подходяща за дуелиране. Обработва се гладко и добре се лакира.

Орехът достига височина 20-40 м и диаметър на короната до 20 м. Той е едроразмерно дърво; ядрото му е тъмнокафяво до червено-кафяво, има фина структура и светлосива беловина. Цъфти в края на април до началото на май. Има право стъбло и гъста и широка корона. Ореховите ядки са богати на белтъчини, железни фосфати, магнезий и други минерали.

Най-старият орех в България е дървото в с. Карабунар, общинa Септември, което е с височина 25 м, обиколка на стъблото 4,70 м и е на 200 г.ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО 2:  Какво значат цветовете, знаците и гербовете в униформите в “Хари Потър”? Откога децата по света носят училищни униформи?
ПОБЕДИТЕЛ: Александра Георгиева

 
Училищната униформа е важна част от процеса на обучение. Начинът, по който тя изглежда, отразява културата и традициите на страната. В Европа се смята, че униформите идват от Великобритания. Униформите във Великобритания много приличат на тези от Хогуортс. Те се състоят от пуловери, ризи, карирани поли или панталони във всякакви цветове.

В Япония училищната униформа се появява късно - през 19. век. Основните елементи на униформа там са яке, вратовръзка, риза, пола и морски мотиви. В повечето слънчеви и горещи страни униформата е бяла и е изработена от лека и дишаща материя. В Мексико униформите се състоят от карирана пола или панталони, бяла блуза или риза, вратовръзка и черни обувки. Училищната униформа в Русия е въведена за пръв път през 1834 г.  По- късно тя е отменена и едва през 1949 г. отново я правят задължителна. 

В поредицата за Хари Потър има 4 вида униформи, съответстващи на всеки дом. Цветовете на Грифиндор са червено и златно. Червеното подчертава смелостта на грифиндорци. Цветовете на Слидерин са зелено и сребърно. Зеленото подчертава тяхната хитрост. Цветовете на Хъфълпав са жълто и кафяво. Те подчертават почтеността, лоялността и упоритостта на хъфълпавците. Цветовете на Рейвънклоу са синьо и сребърно. Синьото подчертава мъдростта на учениците от този дом. Всяка униформа се състои от бяла риза, пуловер, пола или панталон, вратовръзка с цветовете на дома и мантия с герба на дома. Гербът на Грифиндор е лъв и символизира смелостта им. Гербът на Слидерин е змия и символизира потайността им. Гербът на Хъфълпав е язовец и символизира лоялността им. Гербът на Рейвънклоу е орел и символизира тяхната мъдрост.  
  

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО 3. Кое е любимото ти място в“Хари Потър”? Има ли място в България, на което си бил(а), което ти напомня за него? Как свързваш двете места - това от художествения свят на “Хари Потър” и мястото в България?
ПОБЕДИТЕЛ: Антония Шопова, 11 г.

 
Моето любимо място от магическия свят на Хари Потър е замъкът Хогуортс. Той е пълен с тайни стаи и в него живеят духове. Бих сравнила замъка Хогуортс със замъка Баба Вида във Видин. Това е единственияt запазен замък в България и всеки, който посети града, може да го разгледа. Намира се на брега на река Дунав, точно както и Хогуортс, но той е до езеро.
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО 4.
Откъде произлиза идеята за куидич? Има ли нещо общо със самолета, дрона, или топката?
ПОБЕДИТЕЛ: Поли

 
Може би играта куидич произлиза от хокей или бейзбол, заради стика или бухалката, с която се удря топката. В куидича така се удрят блъджърите. И в двата спорта има малка топка или шайба, която се гони. Също прилича и на спорта поло, където играчите яздят коне и със стикове удрят малка топчица. А в куидича конят е заменен с метла. Сничът прилича на дрон, защото е летяща топка с крила, а дронът може да лети и има перки.ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО 5. Кои герои от поредицата “Хари Потър” никога не са се срещали? Как би изглеждала/ звучала една тяхна среща?
ПОБЕДИТЕЛ: Ален Лазаров

 
Според мен Хари Потър не се е виждал с учителя по древни магии. Според мен диалогът би бил такъв: 
– Здравейте, господин Потър. Искате ли да се запишете в моя предмет?
Не, благодаря, господине. припряно отговори Хари. Нямам предвид, че вашият занаят е отегчаващ, но имам по-важни неща.


ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА: Виктория
 
Според мен би било интересно Хари Потър да се срещне с родителите си - Лили и Джеймс - като се върне назад във времето с времевърта. Те ще му разкажат за себе си и как са се срещнали, а той ще им разкаже за живота си в Хогуортс. Не мисля, че Хари ще се оплаче от семейство Дърсли, защото не обича да се оплаква.
Сподели в:

Още от блога

За младите читатели от Пловдив и областта: лятно онлайн предизвикателство Ако си на възраст до 14 години и си от Пловдив и областта, това лято можеш да уч...
Награди от "Книговище" награди от Лятното онлайн предизвикателство в Книговище за Пловдив и областта и среща с писателя Маркус Седжуик Кои ще бъдат наградените от лятното онлайн предизвикателство в Книговище за Пловдив и областта?
Кои са тримата победители в лятното ни предизвикателство за Пловдив и областта Ура! за тримата победители в Лятното онлайн предизвикателство за Пловдив и областта:
Събуди будителя в себе си с Книговище! Не пропускайте Книговищната промоция по случай Деня на народните будители! Вземете годишен абонамент с 20 % отстъпка до 6 ноември 2019 г!
Книговище организира състезание по "Дневникът на един дръндьо” Книговище.бг обявява състезание по поредицата "Дневникът на един дръндьо" по повод ШОУТО на Джеф Кини в България. Показалите най-добро познаване на книгите ще получат специална награда!
Двама са големите победители в състезанието ни по книгите на Джеф Кини Книговище обявява двамата големит победители в състезанието по книгите на Джеф Кини.
Мартин Чунев от 10. СУ в София - един от двамата големи Дръндьо-победители Книговище представя Мартин Чунев от 10. СУ в София - един от двамата големи Дръндьо-победители.
Добрин Н. от 41. ОУ в София - един от двамата големи Дръндьо-победители Представяне на Добрин Н. от 41. ОУ в София - един от двамата големи Дръндьо-победители в състезанието на Книговище.
Новото предизвикателство на Книговище – чети с домашния си любимец! Включете се до 21 април и спечелете награди!
Седмица на Хари Потър! По случай рождения ден на Дж. К. Роулинг се включете в предизвикателствата на Kниговище на тема Хари Потър!
От какво дърво би била вашата вълшебна пръчица? Ако утре се озовете в магазина на Оливандър – най-добрия майстор на вълшебни пръчици – каква пръчица ще Ви избере за собственик и защо?
Предизвикателства по книгите на Дейвид Уолямс! Създайте комикс, решете кръстословица, напишете статия или решете въпросник и спечелете награди в книговищната седмица, посветена на Дейвид Уолямс!
Бъди информиран
ВКЛЮЧИ СЕ
Каква информация искаш да получаваш от нас?
Всички новини от "Книговище"
Седмичен мейл с детските новини на "Вижте"
Потвърждавам, че имам навършени 14 години
© 2024 Knigovishte.bg Designed by Enthusiasm | UX design by CAMAO | Developed by Childish
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие приемате използваните от нас 'бисквитки'. ПРИЕМАМ